Enormkritik

Enormkritik.se

Granskar normer inom nördkulturen

Silent Hill 1

Normtest

Silent Hill frigör sig från många normer i genren. Det får förstås den positiva bieffekten av att man blir överraskad och nyfiken på vad som ska hända.

Alan Wake

Normtest

Författaren Alan Wake har fått nog av pressen på att skriva en ny bästsäljare och sina mardrömmar. Han flyr till en enslig trästuga i ett litet samhälle som man får förmoda ligger i norra USA. Väl där verkar allt så där lagom mysigt men lite apart. Låter det som Twin Peaks?

Skyrim

Normtest

Genom att vara ett enormt spel som spänner över en hel kontinent har Skyrim lyckats bra med att skildra den mångfald som rimligtvis finns bland de hundratals personerna man stöter på. Bethesda är på väg i rätt riktning.

Game of Thrones

Normtest

Game of Thrones tänker nytt inom många områden men knappast kring kön och genus. Emellanåt blir det riktigt sunkigt.

Dead Island

Normtest

Ibland säger ett par bilder mer än ett normtest. Mitt kortaste normtest någonsin - tre tecken!

Mörkret vid stigens slut

Normtest

Mörkret vid stigens slut är ett äventyr till rollspelet Fantasy! - så kallad Old School Gaming. Men vilka normer behöver man reproducera för att ingå i kategorin?

The Hobbit

Normtest

I The Hobbit är det mycket dvärgar och mycket män. Trots det hamnar filmen i mitten av normskalan eftersom andra saker väger upp.

Metro 2033

Normtest

Metro 2033 är en bok som inte ens försöker dölja det faktum att det handlar om vita medelålders män i coola miljöer. Varför skulle man någonsin vilja skriva om något annat?

Bortom

Normtest
Del av Bortom: Lögnens slöja framsida

Rollspelet Bortom utspelar sig i en värld lik vår egen där människan börjar inse att verkligheten inte är det man trott. Vad händer då med normerna?

Cirkeln

Normtest
Cirkeln.

Cirkeln visar förtjänstfullt att man kan ha relationsproblem och stävja apokalypsen oberoende av om man har snopp eller snippa.

Häxmästaren

Normtest
Häxmästaren av Peter Bergting.

I Häxmästaren har författaren tänkt på normer kring ålder och kön, även om dörren bara öppnats.

Äventyr

Normtest
Äventyr.

Äventyr är ett fantasyrollspel riktat till barn från sju år. Men vad skiljer Äventyr från rollspel för vuxna i en genre som redan är så starkt förenklad och tillrättalagd?